Pieter Dhoore & Mithra Van Eenhooge

Zaterdag 7 november, Orgelzaal
Mithra Van Eenhooge, orgel
Pieter Dhoore, piano


programma:

  • M. Ravel: Ma Mère l'Oye, bewerking voor orgel & piano
  • C. Franck: Prélude, fugue et variations voor orgel & piano
  • F. Chopin: Ballade nr. 1 opus 23 voor solo piano
  • C. Debussy: L'isle Joyeuse voor solo piano
  • 10 - 15 minuten orgel solo

biografie

Mithra Van Eenhooge begon zijn muziekstudies aan het Stedelijk Conservatorium van zijn geboortestad Brugge. Na studies aan de Kunsthumaniora voor Muziek en Dans te Gent werd hij leerling orgel van Ignace Michiels aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en behaalde hij in 2008 zijn masterdiploma met grootste onderscheiding.

Hij vervolmaakte zijn opleiding te Parijs waar hij bij Prof. Eric Lebrun de Prix de Perfectionnement behaalde aan het CRR van Saint-Maur-des-Fossés.

Daarnaast volgde hij verscheidene masterclasses bij o.a. O. Latry, L. Van Doeselaar, J. Laukvik, J-B Robin en J-C Zehnder en behaalde hij in 2008 beide jury-prijzen op het Orgelfestival te Kortrijk.

Mithra Van Eenhooge is momenteel assistent-organist aan de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge, en is eveneens als organist verbonden aan de Katarina-kerk.

Hij is zowel solistisch als met orkest en/of koor, als in kamermuziekverband actief en concerteert in België (oa kathedraal van Antwerpen en Brugge), Nederland, Duitsland, Frankrijk (oa Parijs en Kathedraal van Chartres) en Italië.
Pieter werd geboren in 1983 te Gent. Zijn eerste lessen kreeg hij van Alfonso Medinilla in de Muziekacademie te Drongen. Drie jaar later begon hij met privélessen bij Filip Martens. Vervolgens werd hij twee jaar begeleid door Katrijn Friant te Deinze. Dan volgde hij de Kunsthumaniora te Gent. Hier begeleidde Sabine Haenebalcke hem gedurende vier jaar. Na deze studies met groot succes afgerond te hebben, koos hij voor het conservatorium in Brussel. Boyan Vodenitcharov werd zijn leraar. In 2006 behaalde Pieter met onderscheiding er zijn masterdiploma en in 2008 zijn leraarsdiploma.

Pieter volgde tevens lessen bij Jan Michiels, Patricia Montero, Pilar Valero, J.J. Pérez Torrecillas, Ueli Wiget en Timur Sergeyenia en hij gaf solorecitals met divers repertoire – vaak met een “franse” rode draad doorheen het programma – in zowel binnen- als buitenland.

Pieter houdt zich graag bezig met zowel klassiek, (laat)romantisch, impressionistisch als hedendaags solowerk, met een lichte voorkeur voor franse en spaanse muziek van rond de eeuwwisseling 19de – 20ste eeuw. Verder laat hij graag werk van minder bekende componisten aan bod komen, dewelke niet zelden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het pianistiek-muzikale erfgoed zoals we het vandaag kennen. Bovendien bezit Pieter een grote liefde voor kamermuziek, wat hij binnen het musiceren tevens als een “mentaliteit” beschouwt.

In 2007 droeg Janpieter Biesemans hem het pianowerk “Eskapaden” op. de creatie volgde in De Muze van Meise.

Sinds 1996 vormt Pieter een duo met blokfluitist Jan Van Hoecke , waarmee hij vooral hedendaags werk brengt. In 2001 sleepte hij de “bijzondere prijs voor klavierbegeleiding” in de wacht (Axion Classics wedstrijd). In 2006 behaalde hij samen met Jan Van Hoecke de 3de prijs en de publieksprijs in het “6de Nationale Muziekconcours Rotary Gent”. Zij traden ondermeer samen op in de Spiegelzaal te Brussel, De Muze van Meise, AMUZ Antwerpen, Handelsbeurs Gent, Koninklijk Conservatorium Brussel (Bozar), Conservatorium Gent en in het beursgebouw in Parijs.

Componisten als Janpieter Biesemans, Ann Eysermans, Frederik Neyrinck, Blaise Ubaldini en Kevin Juillerat droegen werk op aan hen. Samen met Champ d’Action werkte het duo onlangs mee aan een concertreeks en cd-opname met werk van de Vlaamse componist Luc Brewaeys. Tevens werkte hij mee aan een recente cd-opname met solo- en kamermuziekwerk van Janpieter Biesemans.

Sinds 2010 vormt Pieter met pianist Laurent Beeckmans het Mahler Piano Duo, waarmee hij vooral vierhandige bewerkingen van symfonische muziek, waaronder Mahlersymfonieën brengt. Pieter is ook actief als bewerker voor piano solo, piano vierhandig en 2 piano’s. Hij heeft meerdere bewerkingen op zijn naam staan van o.a. Stravinsky’s Le Sacre du Printemps en R. Strauss’ Alpensinfonie. Binnen het domein van de lichte muziek is Pieter actief als toetsenist in de het salonensemble Fleurs d’Oranger.

Als solist vertolkte Pieter in 2009 het 3de pianoconcerto van Prokofiev.

Pieter beschouwt het lesgeven als een essentieel onderdeel van zijn carrière en doet dit met groot genoegen.

Momenteel doceert Pieter piano aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lede, Stedelijke Kunstacademie te Waregem en het Stedelijke Conservatorium te Brugge.


fotoalbum

Podium voor de Passie

GRATIS
Benefiet muziek- of theatervoorstelling
Elke eerste zaterdag van de maand. Orgelzaal, Muntplein 6, Brugge
Telkens om 20 uur.